Mai Tai | Το πιο εμβληματικό ποτό της tiki κουλτούρας

17|07|2019
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
30ml ρούμι Appleton Estate Signature Blend
30ml ρούμι Clement V.S.O.P.
15ml Cointreau
30ml φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ
10ml σιρόπι πικραμύγδαλου
5ml σιρόπι ζάχαρης

Γυρίζοντας πίσω στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1930, όπου η κουλτούρα των εμπνευσμένων από την Πολυνησία ποτών ή αλλιώς ‘’tiki’’, ξεκινούσε να χτυπάει σαν κύμα τις ακτές των νότιων πολιτειών της, και που ως διαμορφωτές των αλκοολικών τάσεων χαρακτηρίζονταν μεμονωμένα άτομα και όχι πολυεθνικές εταιρείες ποτών, ένα κοκτέιλ αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα στους δύο πιο σημαντικούς εκπροσώπους του εν λόγω κινήματος, το Mai Tai.

Ο κατά πολλούς εμπνευστής της tiki κουλτούρας Ernest Raymond Beaumont Gantt, που αργότερα έγινε γνωστός ως Don the Beachcomber και ο Victor Jules Bergeron, Jr., δημιουργός της αλυσίδας πολυνησιακών εστιατορίων-μπαρ Trader Vic’s, παρουσιάζονται στην ιστορία των ποτών εκείνης της περιόδου ως δύο άσπονδοι φίλοι και ανταγωνιστές στην τρέλα της εποχής των πολυνησιακών ποτών που ξεκίνησε από την πολιτεία της Καλιφόρνια, λίγο μετά την ποτοαπαγόρευση και, μαζί με την κουλτούρα του σερφ, την μουσική exotica αλλά και το ροκ ν ρολ στη συνέχεια, συνέθεσαν τον ονειρεμένο τρόπο ζωής της ανεμελιάς, του διαρκούς πάρτι και των φανταχτερών ποτών που γέννησαν τα πρώιμα beach bar.

Το Mai Tai, ένα ποτό που παρουσιάστηκε τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέσα από δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες- συνταγές, άλλαξε χρώματα, ποτήρια και γαρνιτούρες, η πατρότητα του οποίου όμως, τελικά πιστώθηκε διά της δικαστικής οδού, στον Victor Bergeron το 1970. Με τα tiki ποτά παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Η επίσημη ιστορία του Mai Tai

Σύμφωνα με την επικρατέστερη –κατά τα γραφάς- ιστορία, ο Victor Bergeron, το 1944, καλεί στο μπαρ του στο Όκλαντ δύο φίλους από την Ταϊτή και τους προσφέρει να δοκιμάσουν την καλύτερη, ως τότε, δημιουργία του. Οι καλεσμένοι του το δοκιμάζουν και αναφωνούν: ‘’Maita’i roa ae’’, που αποδίδεται από την τοπική τους διάλεκτο ως «πολύ καλό, έξω από αυτόν τον κόσμο»! Ο Victor Bergeron είχε όντως δημιουργήσει ένα υπέροχο ποτό, χρησιμοποιώντας ένα εξίσου υπέροχο ρούμι, το τζαμαϊκανό Wray & Nephew 17 ετών.

Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα της χήρας του Don the Beachcomber, Phoebe Beach, που αγωνίστηκε δικαστικώς αρκετά χρόνια για να προστατέψει το κληροδότημα του συζύγου της, το αυθεντικό Mai Tai δεν παρασκευάστηκε το 1944 από τον Bergeron αλλά το 1933, στο εστιατόριο του Don στο McCadden Place του Χόλιγουντ και πρωτοσερβιρίστηκε ως Mai Tai Swizzle.

“Οι καλεσμένοι του το δοκιμάζουν και αναφωνούν: ‘’Maita’i roa ae’’, που αποδίδεται από την τοπική τους διάλεκτο ως «πολύ καλό, έξω από αυτόν τον κόσμο»!”

Στην ιστορία όμως εμπλέκεται κι άλλο ένα ποτό του Donn Beach, το Q.B. Cooler του 1937, της χρονιάς δηλαδή που φημολογείται πως οι δύο άνδρες, Donn Beach και Victor Bergeron, γνωρίστηκαν, στο μπαρ του πρώτου. Πηγές αναφέρουν πως ο Bergeron πήρε το Q.B.Cooler και το μετέτρεψε σε αυτό που έγινε αργότερα γνωστό ως Mai Tai. Και παρόλο που τα συστατικά των δύο κοκτέιλ διαφέρουν αρκετά, αν κάποιος επιχειρήσει να τα παρασκευάσει, θα διαπιστώσει πως γευστικά είναι παρόμοια!

Σε κάθε περίπτωση, και ασχέτου αυθεντικής πατρότητας, πιστεύουμε πως το Mai Tai του 1944 είναι το σπουδαιότερο από όλα τα υπόλοιπα, ένα ποτό που δικαιολογημένα έχει αντέξει στο χρόνο και που δικαίως καταλαμβάνει μια θέση στις καρδιές των απανταχού cocktail lover.

Πηγή: BitterBooze